Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 27/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Marius Vulpe
Titlul articolului: PDL a dat județele pe deconcentrate. Reorganizare pe ușa descentralizării, pe modelul dorit de UDMR
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/pdl-a-dat-cele-8-judete-pe-deconcentrate-reorganizarea-va-intra-la-toamna-pe-usa-descentralizar.html


 PDL a cedat în faţa presiunii UDMR şi a grupului minorităţilor. A renunţat, momentan, la o reîmpărţire de amploare a judeţelor pe opt structuri administrative mai largi, dar, cu acordul interesat al liderilor Uniunii, va încerca să introducă reorganizarea pe uşa descentralizării. Actualele servicii deconcentrate existente la nivel judeţean vor fi comasate la nivelul regiunilor de dezvoltare, după modelul deja existent al CFR, și implementat de miniștrii UDMR și în cazul direcțiilor silvice sau al patrimoniului cultural. O comisie a coaliţiei va analiza până în toamnă, metodele cele mai bune de implementarea acestei reorganizări la scară mai mică.

UDMR este interesat ca viitoarele oficii, direcţiile deconcentrate de acum să fie mai uşor controlate de proprii reprezentanţi în zonele dominate sau cu pondere semnificativă de populaţie maghiară.

 

      Precedentul Borbely

 

     Deja, de anul trecut, ministrul mediului, Laszlo Borbely anunța desființarea direcțiilor silvice județene ale RomSilva și înființarea direcțiilor regionale. Anul trecut, ministrul mediului acuza lipsa de eficienţă a actualelor structuri ale Romsilva, anunţând o analiză ma suprafeţei pădurilor aflate în administrare, dar şi a personalului. În funcţie de rezultatul acestor verificări, Borbely urma să desfiinţeze direcţiile silvice judeţene și să creeze regionale silvice după modelul apelor române. În direcția restructurării Patrimoniului Cultural pe regionale s-a pronunțat și ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

      Cu metoda de reorganizare a deconcentratelor trasată de proprii miniștri din cabinetul Boc, liderii UDMR au acceptat propunerea PDL de reorganizare a serviciilor deconcentrate pe actualele regiuni de dezvoltare.

În ceea ce priveşte discuţiile pe reîmpărţirea judeţelor, coaliţia de guvernământ a decis în şedinţa din această dimineaţă să amâne pentru toamnă discuţiile privind regionalizare. În următoarele  luni, o comisie a coaliției, formată din câte trei membri ai fiecărei formațiuni aflate la guvernare, va analiza și va încerca să găsească cea mai convenabilă formă de reorganizare pentru toate părțile implicate.

      Descentralizare: voință comună, viziuni diferite

 

"Coaliţia a decis înfiinţarea unei comisii care să găsească formula astfel încât să avem o majoritate în Parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una-alta, vorbim de descentralizare la nivel local", a explicat Roberta Anastase, primvicepreşedinte PDL decizia partidelor din coaliţie, înainte de şedinţa BPN a partidului.

Anastase a explicat că viitoarea comisie "se va ocupa de formula de gândire a regionalizării, în paralel cu acţiunea guvernamentală de descentralizare". Până marţi fiecare partid îşi va desemna reprezentanţii în acest grup de lucru.

      Întreaga coaliţie susţine procesul de descentralizare prin transferul de atribuţii de la consiliile judeţene la primării. Diferă doar viziunile, a dat asigurări, la rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Server Voinescu.

"Am constatat cu satisfacţie că există o voinţă comună în coaliţie pentru continuarea procesului de reformă în administraţia publică locală. S-a agreat să continue procesul de descentralizare a administraţiei în România. Aşa cum am continuat descentralizarea în educaţie şi sănătate, vom continua pe aceeaşi linie încercând să transferăm atribuţii de la consiliile judeţene către primării, încercând să întărim strucuturile administrative cele mai aproape de cetăţean", a afirmat Voinescu.

      La nivelul coaliţiei nu s-a decis nici modalitatea legală de transfer a atribuţiilor de la consiliile judeţene către primării. "Structurile din teritoriu ale ministerelor sunt stabilite, în general, prin hotărâre de Guvern. Sunt şi ministere unde sunt stabilite prin lege", a explicat pedelistul.

 

      Calculele UDMR: Control în zonele dominate de maghiari

 

      Din punctul de vedere al liderilor Uniunii, preluarea prerogativelor serviciilor deconcentrate de la judeţene la nivel regional ar fi salutară. Şi mai salutar ar fi ca viitoarele oficii, în fapt actualele deconcentrate existente la nivel judeţean şi restructurate, să fie fragmanetate în mai multe de acest gen la nivel judeţean, consideră vicepreşedintele grupului deputaţilor UDMR , Marton Arpad.

 

"Nu se pune problema ca pe ocolite regiunile de dezvoltare să capete valoare juridică de unităţi administrative. Actualemente există o serie de regionale, mai multe autorităţi precum CFR, Apele Române, Regionalele Silvice, Patrimoniul Cultural structurate sub această formă. Mai întâi să vedem ce însemnaă această reorganizare pe concret. În prezent discutăm ca teorie. Nu merge numai cu formulare conceptului şi apoi să modificăm legile subsecvente. Trebuie să începem cu ele în primul rând. Vom vedea ce se va decide în comisie" ne-a explicat parlamentarul UDMR.

 

      Udrea grăbeşte reorganizarea ISC pe regiuni

 

      Între timp, Inspectoratul de Stat în Construcţii va fi reorganizat pe forma regiunilor de dezvoltare economic.În fapt această procedură este mai mult o formalitate, ISC lucrând de ceva vreme pe varianta celor opt regiuni de dezvoltare economică, aşa cum sunt în prezent. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a explicat că prin această reorganizare vor dispărea 125 de posturi, cele mai multe fiind de şoferi, secretare şi "şefi"."Cel puţin la mine la minister, deja am proiecte pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe care-l reorganizăm pe forma de regiuni de dezvoltare economică şi vreau să spun că avem o reducere de 18% la personal şi de 15% la cheltuieli, plus faptul că o mulţime de sedii din fiecare judeţ rămân disponibile şi le putem pune la dispoziţia primăriilor", a precizat Udrea, înainte de şedinţa BPN al PDL.Ea a precizat că va rămâne un Inspectorat în construcţii la nivelul fiecărui regiuni, iar în judeţe vor rămâne doar inspectori.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.